Een tekst is geen product, maar een proces
We mogen dan wel doorgewinterde tekstschrijvers zijn, maar dat betekent niet dat we een tekst zomaar uit onze mouw schudden. Soms leidt dat tot discussie met een opdrachtgever. ‘3 uur voor een tekst, zolang heb je toch niet nodig?’.
Artikelen ontstaan niet uit het luchtledige. Ze komen voort uit een idee, nieuwsbericht, onderzoek, interview, evenement, overleg of een andere bron. Het maakt niet uit of het om een social media bericht, een nieuwsartikel of een complete website gaat waar we teksten voor moeten schrijven. Er gaat altijd een heel proces aan vooraf.
Nieuwsgierig zijn leidt tot mooie input!
We vragen onze klant altijd eerst uit, en we vragen door. Onze nieuwsgierigheid zorgt vaak voor mooie quotes en interessante informatie die een tekst ‘eigen’ maakt. De input van een klant is overigens niet alleen bepalend voor de inhoud. Als we langer voor een klant werken, wordt de materie ons ook steeds meer eigen. Onze voelsprieten staan altijd uit. Dat helpt enorm bij het zelf bedenken van interessante of leuke onderwerpen. En dat wordt zeer gewaardeerd!
Veldonderzoek: wat doet de concurrent?
Als de input (of briefing) helder is, doen we vaak nog wat deskresearch. Een check óf en wát er in de branche al over een bepaald onderwerp is geschreven. Belangrijk! Want we streven er in onze teksten altijd naar dat de content die we schrijven uniek is. Dat is namelijk weer goed voor je Google zoekresultaten.
Huiswerk gedaan? Schrijven maar.
Oké, nu de input compleet is, kan het echte schrijfwerk beginnen. Vaak borrelen er tussendoor al zinnen of ideetjes in ons hoofd op. En nu we ons huiswerk goed gedaan hebben, komt de tekst daarna vlot uit onze pen. We houden rekening met zoektermen, duidelijke koppen en tussenkoppen en linkjes die weer verwijzen naar andere pagina’s op je website. Dat laatste noem je linkbuilding. Ook dat beloont Google met een hogere ranking in de zoekresultaten.
Schrijven is schrappen
Soms zijn we zó enthousiast dat de tekst te lang wordt. Dan komt de fase van schrappen, herschrijven en aanpassen. Want het is belangrijk om de lezer te prikkelen, maar het mag ook niet te lang duren tot je bij de essentie van de tekst komt. Vervolgens checken we alles op interpunctie (de komma’s en punten), zinsopbouw en spel- en grammaticafoutjes.
Check, dubbel check
Als er een eerste versie ligt waar wij tevreden mee zijn, gaat de tekst naar de klant ter goedkeuring. Klopt de informatie die er staat? Wil je nog iets toevoegen of aanpassen? En word je blij van het resultaat? We corrigeren waar nodig en dan is het …bijna klaar!
Het oog wil ook wat
Er ligt nu een prettig leesbare tekst. Maar de meeste mensen zijn visueel ingesteld. Dus wil je dat jouw bericht gelezen wordt? Dan komt er al snel beeld bij kijken. Een foto of beeld geeft meteen aan waar het over gaat en maakt het geheel aantrekkelijk. De ene klant heeft eigen beeld dat we kunnen gebruiken, voor de ander gaan we in onze beeldbanken op zoek of gaan we met onze eigen camera op pad. We bewerken het beeld. En maken tot slot van tekst en beeld één steengoed geheel dat klopt!