Tweevoud of tweefout?
Goed gebruik van de Nederlandse taal blijft lastig. Een taalfoutje sluipt er zo in. En eerlijk is eerlijk, wij twijfelen ook wel eens. Gelukkig heeft onze intuïtie het meestal goed en anders zoeken we het op. Maar, omdat we nou eenmaal dagelijks met taal bezig zijn, kunnen we het soms niet laten om anderen te corrigeren. Bij deze dus sorry tegen al onze klanten, vrienden en familie. Sorry dat we ons af en toe gedragen als een soort taalidioot. Het is vanuit twee goede harten bedoeld!
Een beetje hulp kan nooit kwaad toch? Daarom zetten we de 20 meest voorkomende spelfouten op websites, social media berichten, mailtjes en ga zo maar door, voor je op een rij. Daarmee willen we jou helpen om je communicatie net even wat professioneler te maken. Daar komen ze!
Me vader, me auto en me leverancier
Met stip op één: het irriteert ons (óf ‘we ergeren ons er aan’, maar niet ‘we irriteren ons er aan’…) als we lezen Ik heb vandaag lekker al me werk af kunnen maken of Dit is me beste vriendin. Argh! Onthoud goed, het is mijn werk en mijn vriendin. Wil je mijn toch afkorten? Gebruik dan m’n.
Groter als mij
Groter als bestaat niet! Het is Groter DAN IK! Alleen als het gelijk is kan je ‘als’ gebruiken. Dus hij is even groot als ik, klopt wel.
Persé
Dit is zo’n twijfelwoord. Het staat misschien raar hoe je het schrijft, maar je schrijft dit met twee woorden: per se.
Je klanten verassen of verrassen?
We hopen het laatste, tenzij je een crematorium- of uitvaart ondernemer bent. Beetje lullig als je iemand wilt verrassen en je gebruikt de eerste vorm.
Het potlood die op tafel ligt
Iets wat ook vaak fout gaat, is het verwijzen met ‘die’ en ‘dat’. Het regeltje is eigenlijk heel simpel, je moet het maar net even weten: 'de is die, het is dat'. Staat het lidwoord ‘het’ voor het zelfstandig naamwoord, dan verwijs je met het woord ‘dat’ en staat het lidwoord ‘de’ voor het zelfstandig naamwoord, dan verwijs je met het woord ‘die’. Het is dus:
HET potlood DAT op tafel ligt en DE laptop DIE op het bureau staat.
De enigste die…
Dit blijft een lastige om te onthouden. Maar eigenlijk kunnen we hier heel kort over zijn: ‘enige’ is al enig genoeg. Bij dit woord hoef je dus geen overtreffende trap te gebruiken.
Het gebeurd ons wel vaker
Dit is weer zo’n instinker. Gebeuren is hier het werkwoord en dan plak je in deze constructie achter de stam ‘ik gebeur’ een ‘t’. Er komt alleen een d achter als iets al is gebeurd.
Ik vindt dit
Deze fout komt wat ons betreft nog veel te vaak voor. Sla deze goed op: achter de Ik-vorm komt nóóit dt!
Hij wilt
Nog zo’n misser die snel gemaakt wordt, maar wel een begrijpelijke. Want we hebben geleerd dat achter hij of zij altijd een t komt. Niet altijd dus. Want de werkwoorden willen, zullen en mogen zijn een uitzondering op deze regel. Geen t hierachter, als je vanuit de hij of zij vorm schrijft.
Tenslotte of Ten slotte
Bij dit woord ligt het er maar net aan wat je bedoelt. Ten slotte is de laatste in een reeks. Je kan het vervangen door tot slot, tot besluit of als laatste. Gebruik je het woord als conclusie van een bewering, dan schrijf je tenslotte. Dit kun je vervangen door per slot van rekening, uiteindelijk of immers.
En deze woorden dan? Het is….
- Abonnee en niet abbonee
- Cappuccino en niet capucino
- Categorieën en niet categoriën
- Kosteloos en niet kostenloos
- Creëren en niet creëeren
- Sowieso en niet zowiezo of zowiezo of sowiezo
- Te allen tijde en niet ten alle tijden
- Pannenkoek en niet pannekoek
- Om de beurt en niet omstebeurt
- Mond-tot-mondreclame en niet mond-op-mondreclame
Een beetje hulp kan geen kwaad
Het ontdekken van je eigen spelfouten is moeilijker dan je denkt, want je leest er snel overheen. Voel je vooral niet schuldig als er soms een foutje in je tekst staat. Dat word je heus wel vergeven door de lezers. Maar weet je van jezelf dat schrijven niet je sterkste punt is en je veelvuldig fouten maakt, denk er dan eens over na om belangrijke teksten te laten redigeren. Dat doen we graag voor je!